Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2017. Szeptember 04. 13:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Árhullám jön a Dunán

Árhullám jön a Dunán

Az elmúlt időszak esőzései nyomán árhullám alakult ki a Dunán - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin az elmúlt nagyjából egyhetes időszakban területi átlagban is jelentős mennyiségű, 75-125 milliméter csapadék hullott. Ezek hatására jelentős vízszintemelkedés indult meg a Dunán és az alsó ausztriai Duna szakaszokon a vártnál is magasabb árhullám alakult ki.

Vasárnap már sehol nem volt és a következő hat napban sehol nem is várható területi átlagban jelentős csapadékmennyiség. A Dunán érkező kisebb árhullám az alsó-ausztriai szakaszon, Kienstocknál az előre jelzetthez képest némiképp magasabb vízhozammal tetőzött hétfőn kora hajnalban.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő reggel arról tájékoztatott, hogy a szlovák vízügyi szervek emelik az Öreg-Dunába eresztett vízmennyiséget. Ennek megfelelően az öreg Duna vízállása Dunaremeténél az elmúlt 24 órában több mint 3 métert emelkedett. Dunaremeténél a harmadfokú készültségi szintet (620 centimétert) megközelítő vagy azt meghaladó vízállás is kialakulhat. Nagybajcsnál hétfő reggel (a legalacsonyabb) elsőfokú készültséget rendelték el, a tetőzés azon a szakaszon kedd hajnalban várható.

Az árhullám hatására a szigetközi ártér jelentős része víz alá kerül, egyes területeken gyors és veszélyes áramlások alakulnak ki. Emiatt a vízitúrázás, valamint egyéb, a hullámtérben végzett idegenforgalmi és gazdálkodási tevékenység semmiképpen nem javasolt. Az árhullám tetőzése Budapestnél - a korábbiakban jelzettekkel összhangban - az elsőfokú készültségi szinttől is jelentősen elmaradó vízszinttel a hét közepén várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket