Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2021. Február 09. 15:04, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját

Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját

A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját

- mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! keddi műsorában Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője.

Hozzáfűzte: a török dúlás alatt sok magyar király sírja és csontereklyéje ment tönkre, de szerencsére Mátyás természetes fia és unokája, Corvin János és Kristóf sírja szinte érintetlen állapotban maradt fent a lepoglavai pálos kolostor templomának szentélyében.

Az intézet szakemberei januárban vettek mintát a sírban talált csontokból, majd a mintákban azonosították az Y-STR DNS-profilt.

Gyakorlatilag megvan az a DNS-profil, amivel azonosítani lehet a Hunyadi-család tagjait - emelte ki Makoldi Miklós. A DNS-profil birtokában lehetővé válhat Mátyás király csonjainak azonosítása, amelyek más középkori uralkodók, egyházi személyes és főemberek maradványaival összekeveredve, a székesfehérvári Osszáriumban nyugszanak.

Címkék: dns, hunyadi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 21. 09:15, szombat | Belföld

Árvíz - Orbán Viktor: még öt nehéz napot kell átvészelni

Még öt nehéz napot kell átvészelni az árvízi védekezésben, hogy az ország fellélegezhessen - mondta a miniszterelnök sajtótájékoztatón szombaton, Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné