Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Augusztus 16. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Bormustrát és folkhétvégét tartanak Egerben

Bormustrát és folkhétvégét tartanak Egerben

Idén immár huszonharmadik alkalommal rendezi meg Eger az Agria Nemzetközi Folkhétvégét.

A nemzetközi összetételű és hírű folklórrendezvény a nemzeti kultúrák ünnepe: magyar és külföldi együttesek tánccal, zenével, pompás öltözetekkel hívják fel a figyelmet a nemzeti hagyományaikra. Ugyanekkor - csütörtöktől vasárnapig - tartják a városban a a IX. Egri Bormustra fesztivált is.

Az Agria Nemzetközi Folkhétvégén a nemzeti táncegyüttesek a hazai és a nemzetközi folklór legjavát úgy vonultatják fel, hogy az élménynek a közönség is aktív részese. A XXIII. Agria Nemzetközi Folkhétvége nyitó napján - csütörtökön - görög és török néptánccsoportok, zenészek foglalják el a Dobó tér szabadtéri színpadát, a talpalávalóról a táncházak és népzenei koncertek is gondoskodnak. A Magyar Állami Népi Együttes zenekarának esti koncertje is emlékezetes szórakozást ígér. Augusztus 20-án Eger városa is ünnepi programmal készül: hagyományosan megrendezik az utcabált és a tűzijátékot is. A XXIII. Agria Nemzetközi Folkhétvége jó hangulatát a néptánc együttesek színpompás kavalkádja, a kiváló népzenei koncertek és táncházak mellett a IX. Egri Bormustra finom borai, és ízletes étkei is garantálják.

Az Egri Bormíves Céh szervezésében idén már 9. alkalommal rendezik meg a Dobó téren a Bormustrát. A IX. Egri Bormustrán az egri történelmi borvidék borászai mutatkoznak be: idén 22 egri borászat, közel 160 nemzetközi díjas borát kóstolhatják meg a látogatók. A IX. Egri Bormustrán az összes létező egri bort - fehér, vörös, rosé, száraz, édes - megízlelhetik a vendégek. Minden nap délután négytől éjfélig lehet kóstolgatni az ízletes nedűt. A Dobó tér hangulatos borsátraiban a neves borászok szíves örömest el is beszélgetnek a látogatókkal, a vendégek így beavatást nyernek a műhelytitkokba.

A IX. Egri Bormustra megnyitóján – csütörtökön, 18 órakor – hirdetik ki az Egri Csillag legendapályázat eredményét. Az Egri Csillag fehér bor, az egri történelmi borvidék egyik legújabb büszkesége, a messze földön híres vörösbor, az Egri Bikavér fehér párja! Az Egri Csillag név viselésére csak az a bor jogosult, amely legalább 50 százalékban olaszrizlingre, hárslevelűre, leánykára, királyleánykára, zengőre, zenitre épül, míg az illatos fajták, a zefír, tramini, ottonel muskotály, irsai, cserszegi fűszeres aránya nem érheti el a 30 százalékot.

A IX. Egri Bormustra vasárnapi színpadi programjából kiemelkedik a krakkói kórus hangversenye. A lengyelek nagy-nagy lelkesedéssel érkeznek Egerbe: Lengyelországban különösen szeretik az egri borokat. A krakkóiak után a Buszkasi Zenekaré a Dobó téri színpad, (a csapat külön érdekessége, hogy Rázsi Botond egri alpolgármestert is a tagjai között tudhatja), majd este kilenc órától az egri Kerekes Band koncertjén tombolhat a közönség.

A 22 egri borász részvételével zajló boros rendezvény idén gasztronómiai különlegességekkel is várja a vendégeket: egy nívós egri étterem látványkonyhája nyárson sütéssel készül az eseményre.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: eger

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket