Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2021. Március 28. 18:13, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Emmi: a favipiravir felírásán emberéletek múlhatnak

Emmi: a favipiravir felírásán emberéletek múlhatnak

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Azt írták, hogy a készítményt hétvégén is felírhatják például az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos, aki háziorvosi tevékenységet lát el. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.

Felhívták a figyelmet, hogy a készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára, a beteg beleegyezése esetén adható. A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

Ezen felül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek helyben is elláthatók favipiravir hatanyagú gyógyszerrel.

Hangsúlyozták, hogy a betegek otthon zajló gyógyulását minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi.

Jelezték azt is, a gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus fertőzés kezelésében hatékony legyen.

A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, illetve a gyógyszerkiadási folyamatba gyógyszerész bevonása szükséges - tették hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 12:53, péntek | Belföld

Visszaesésben a nyomtatott sajtó, kivéve a Szuperinfó!

15 százalékkal estek a print napilapok, a netről is tűnnek el az olvasók, a Kiskegyed.hu és a Szuperinfó viszont tarol - írja a Kreatív.hu.

2024. Szeptember 27. 07:43, péntek | Belföld

MNB: szeptemberben tovább lassul az infláció

2024. Szeptember 27. 07:42, péntek | Belföld

Czomba Sándor: a minimálbérnek 2027 január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát

A minimálbérnek 2027. január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát